כשהיופי הוא מכשול…
קורינה היא נערה בת 16. היא יפה, כל כך יפה שאין מי שיכול להתעלם ממנה. לא נשים ולא גברים. יופיה הבהיר, השונה מסביבתה באסטנבול לא נעלם מעיני גברים ונשים כאחד. הוא משך אליה גברים מבוגרים וחמדנים, השכן המוסלמי איליאס- מבוגר ממנה בשנים רבות, נשוי, אב לילדים שמפתח אובססיה כלפיה, הגיס שלה מואיז, שאחרי מות אחותה מנסה לדרוש אותה כשלו, הגברים בשכונת כפר שלם שבאו להציץ בפלא שהגיע אליהם. וכמובן משך את עיניו של אהובה הנצחי אליקו ואת מי שהפך לבעלה, רחמו.
אם יופיה משך אליה גברים זוממים, הרי שאצל חלק מהנשים בספר הוא עורר קנאה, אצל כמה מהן הקנאה רושפת כל כך עד שאיחלו לה רעות מרעות שונות. בולטות ברשעותן ובקנאתן היו רבקה, נערה בת גילה מאסטנבול שהצליחה לקחת ממנה את הדבר החשוב לה מכל, מרים אשתו של איליאס שמדמות של שכנה אוהבת, אמהית, קרובה הפכה לאויבת והאשימה את קורינה באובססיה של בעלה ונזלי, אחת השכנות מכפר שלם שמקצועה מפוקפק וליבה מלא קנאה וטינה.
על מה וגם על מי
זהו סיפורה של קורינה – היא איבדה שתי אחיות ואב אהוב, אמה נשארה לטפל באחייניתה התינוקת שנולדה לאב מוסלמי. היא התאהבה בבחור צעיר, גבוה, נאה, זהוב, ג'נטלמן שהתאהב בה כל כך עד שהתחנן שתבוא איתו לארץ ישראל כדי להתחיל חיים חדשים. האובססיה של השכן כלפיה והפחד ממה שיעשה לה (כי היא לא סיפרה מה הוא כבר הספיק לעשות…) שכנע את אמה לשלוח אותה לישראל חודשיים אחרי אליקו. האם, רחל וגם קורינה היו בטוחות שבישראל, בנמל חיפה יחכה לה אליקו ישא אותה לאישה ויחד יבנו חיים ועתיד בארץ חדשה. הרי אליקו חתם את הבטחתו בטבעת, הרי אמו שלחה עם קורינה שרשרת שתוכל לענוד בעומדה מתחת לחופה,
אבל ציפיות והבטחות לחוד ומציאות לחוד.
אחרי מסע באוניה עם כמה חברות טובות מאסטנבול היא מגיעה לנמל חיפה לגלות שאליקו לא מחכה, את הזמן במחנה העולים בעתלית היא מעבירה בציפייה ובמקום להתלוות לחברותיה ולהתחיל חיים חדשים בקיבוץ היא בוחרת לסוע לאחותה בכפר שלם, לחכות ולחפש את אליקו.
הימים הופכים לשבועות, השבועות לחודשים ואליקו – איננו. בינתיים התמזל מזלה להיות מאומצת כבת ע"י גרז ועזרא שהיגרו ממצרים ושכלו את בנם יחידם כשהיה בן 5 בלבד.
מתוך פחד, לית ברירה, הכרת תודה או הכל ביחד, מחליטה קורינה להנשא לרחמו המבוגר ממנה בשנים רבות. כבר ביום החתונה, בזמן החופה היא מבינה שהיא עושה טעות, אבל ממשיכה עם בחירתה כשהיא מדמיינת כי היא נישאת לאהובה. היא יולדת לו 4 ילדים אבל מוצאת את עצמה די מהר בסטטוס "אלמנה".
זה לא רק סיפורה של קורינה
ענת הדס מתארת בצורה מרתקת, קולחת ומקסימה את סיפור חייה של חמותה. היש מחווה גדולה מזו?
היא מתארת את קורותיהם של יהודי טורקיה לפני ומיד אחרי קום מדינת ישראל – את החשש מפני גיוס החובה לצבא הטורקי, את ההבנה שיהדותם הופכת אותם לאזרחים סוג ב', את הפער בין דור ההורים לנערים שמונעים לעלות לישראל מתוך ציונות אבל גם מתוך פחד ממה שעלול לקרות להם במדינת המוצא.
בנוסף מתארת הדס את החיים במחנה העולים, את ראשיתם של הקיבוצים, את החיים בשכונה לא – פשוטה, את הקושי ההשרדותי, את השכנים המציצים אבל גם את האהבה והתמיכה שאפשר למצוא במקומות לא צפויים ומצד אנשים שאין קרבת דם.
היא מיטיבה לתאר את עולמה הפנימי של קורינה שממשיכה לדבר אל אליקו הנעלם ולנסות לבנות חיים עם רחמו למרות ששניהם יודעים שהוא לא אהבת חייה.
זהו סיפורה של קורינה, שאיבדה המון, שעברה מדינות כדי לממש אהבה גדולה אבל לא הצליחה. זהו סיפורה של אשה מיוחדת, בעיני סוג של לוחמת.
מרגש, מרתק, אי אפשר להניח מהיד.
כנרת, זמורה ביתן – מוציאים לאור
עוד ספרים שקראתי כאן בקישור "ביקורת ספרים"
רוצים לקרוא עוד חוות דעת על ספרים? יש לכם בלוג בסלונה ואתם רוצים להצטרף ל"מועדון הקוראות של סלונה"?