בית הגפן מזווית אישית
סיור העיתונאים לחיפה שלפני פסטיבל "החג של החגים" משלב לי ביום אחד פיסת נוסטלגיה ויעד לחזור אליו באחד מימי "אמא בורחת מהבית" שלי.
בבית הגפן ביקרתי בפעם האחרונה כשהייתי סטודנטית להוראה באוניברסיטת תל אביב. כבר הספקתי לסיים את התואר והסיורים במסגרת לימודי ההוראה היו שינוי מרענן. הרבה בזכות המדריך הפדגוגי האחד והיחיד, דר' אלון פרגמן.
הגענו לסיור בבית הגפן, בספרייה ובמרכז תרבות קלור, בואדי ניסנאס וביריד ספרים יד2 (בערבית, בחיי שפעם קראתי יותר מכתבה קטנה בעיתון או את השלטים). הופתעתי לגלות שיש דברים שנחרטו בזיכרון, וכל מה שצריך כדי להציף אותם זה לעלות בגרם מדרגות שכבר עליתי בו.
הזמן הקצר מדי בסמטאות והסיפורים של נואל שליוותה אותנו לאורך הסיור, גרמו לי לסמן את ואדי ניסנאס כיעד לחזור אליו עם המצלמה. לבד או עם חברה. לשוטט, לראות, להרגיש ולטעום. כבר יש לי נקודות ספציפיות שאני רוצה להתעכב בהן ואפילו כמה רעיונות למקומות לאכול בהם.
בית הגפן
מה שהתחיל כמתנ"ס בשנת 1963 הפך למרכז תרבות ערבי-יהודי.
מנכ"ל בית הגפן, אסף רון, מסביר שמרכז כזה הוא חלק מה-DNA המיוחד של העיר חיפה. של סבלנות, של ביחד. מובילי המתנ"ס לא רצו להשאר רק בגבולות הגיאוגרפיים המקומיים, רצו להכיר את האוכלוסייה מכל רחבי העיר.
בית הגפן מהווה חלק מרכזי בחיי התרבות, האמנות, התיירות והחינוך בעיר. נתמך על ידי עיריית חיפה ברובו, משרד התרבות, משרד החינוך ובשנים האחרונות גם מתרומות. הסיורים בתשלום מהווים מקור הכנסה נוסף לעמותה.
בית הגפן מטרתו לקרב. בין אנשים, בין תרבויות, בין סיפורים הסטוריים.
ליצור שיח. ליצור ביחד. זה יכול להיות ביחד בלבשל, לנגן, לטייל, מפגשי נשים בתחומים שונים ועוד.
לתת במה לאמנים שפחות מיוצגים במרחבים אחרים. אמנים צעירים ערבים ופלסטינים מציגים את עבודותיהם בבית הגפן. נבנה אמון עם אמנים ערבים בחיפה ובארץ.
בית הגפן מפיק פסטיבלים שונים לכל אורך השנה. "החג של החגים" הוא הגדול ביותר. פסטיבל נוסף, "הסיפור החיפאי".
חודש מאי הוא חודש התרבות הערבית.
בית הגפן משמש אכסניה ומקום לתערוכות, פסטיבלים, קפה תרבות, תיאטרון, ספרייה, קורסים וסדנאות לאוכלוסיות שונות כמו שוטרים, וועדי בתים של בתים משותפים וקהילות מעורבות.
פסטיבל החג של החגים – ככה זה התחיל
רמדאן – כריסמס – חנוכה נפגשו בחודש אחד בשנת 1993. מה שקיים והולך וגדל כל שנה, התחיל כמפגש אמנים מקומיים, שכונתי. המטרה, לקדם ולטפח את הסובלנות והכבוד ההדדי באמצעות תרבות ואמנות. מתקיים בבית הגפן, ואדי ניסנאס ובמושבה הגרמנית. בכל שנה נבחר נושא מרכזי לפסטיבל, וסביבו יוצרים אמנים רבים מהארץ ומחו"ל.
היצירות מוצגות בסמטאות שכונת ואדי ניסנאס, המושבה הגרמנית ובגלריות הפזורות בוואדי ניסנאס.
פסטיבל "החג של החגים" יתקיים בתאריכים 14-23.12.2017
אירועי השיא בימי שבת 16.12.2017 ו-23.12.2017
פסטי פסטי פסטיבל, בואי איתי לפסטיבל
הילה גושן, המנהלת האומנותית של הפסטיבל, סקרה את מה שיש לפסטיבל להציע. לנוחותכן, כל הפרטים בקישור בסוף.
* "החג של החגים" הוא פסטיבל מוסיקלי, בגובה העיניים בלי במות ובלי גדרות. היא מתארת את הרגשתה כשהיא צופה על הפעילויות בואדי: "שתי שבתות שכל ההבדלים נמחקים. הכל נראה שפוי. ההרגשה הזאת מיוחדת".
* אפשר למצוא בו מוסיקה ערבית קלאסית, יצירות ערביות מקוריות, מישראל וממדינות שכנות. הרעיון לערבב את כל סוגי המוזיקה בעיר, בארץ.
בואדי 3 נקודות של מוזיקאים. הרכבים שונים מנגנים בלופ.
* במרכז הואדי מתקיימים מופעי רחוב ומסיבות ריקודים – סווינג ודבקה. לטובת המודאגות, לפני המסיבה מלמדים לרקוד.
* שפע של דוכנים, דוכני אוכל ומסעדות.
* מתחם משפחות – תוכן תרבותי לילדים, למשפחות. תערובת מיוחדת של מוזיקה עם תכני קרקס. התכנים חוצי שפות, כך שלא צריך מילים כדי להבין. סדנאות, יצירה וחווית קרקס פעילה במשך השבוע. לשאלת הצפיפות, הילה עונה שמתחם המשפחות לא צפוף כמו הואדי. ממליצה להגיע מוקדם ולבדוק מראש את עניין החנייה.
* סדרת הרצאות על הבר בנושא אספנות, שמתכתבות עם נושא התערוכה "איסוף עצמי" ו"ליקוט ואיסוף".
* קונצרטים בכנסיות.
* חוויה בואדי, בתים פתוחים. מפגיש את הקהל עם תושבים ואומנים.
* סיורי אוכל.
* סיורי כריסמס, הצד הפולקלורי שלו.
* סיורי השכמה. קבוצה קטנה תוכל לראות איך נראית הקמת הפסטיבל.
* בבניין קלור מוצגות שתי תערוכות של ציורי ילדים.
* 6 מופעים סגורים, קונצרטים בכנסיות – בתשלום. הסיורים בתשלום. היתר, כניסה חופשית לפסטיבל.
* שיתופי פעולה עם המוזיאון העמותה לתיירות חיפה גם מתגברת סיורים.
התוכנית עשירה ומגוונת, אני ממליצה להכנס לאתר כדי לקבל את התמונה המליאה. אחרת איך תוכלו להחליט לאן ללכת?
פאטמה שחאדה – להכיר מקרוב, אחת על אחת
אחד הדברים שאני אוהבת בסיורי בלוגרים, עיתונאים ואפילו בשיטוטיי הסולו שלי, זה להצליח להגיע גם למפגש בלתי אמצעי. אם הכרתי אישה מעוררת השראה, אני לגמרי מרוצה ומכתירה את היום כהצלחה.
בואדי ניסנאס, בשוק, כבר ממש לפני סגירה פגשנו את פאטמה שחאדה. במקור מפורדיס. לפאטמה יש חנות קטנה לממכר מזון ומאפים כולם מעשה ידיה.
מלבד היותה בעלת עסק, היא מתנדבת כחובשת במד"א ולומדת לימודי גישור משפטי. היא לא נתנה לאף אחד ושום דבר לעמוד בדרכה. היא בחרה את מסללול הלימודים שלה, הקריירה שלה, נישאה מבחירה ולא בשידוך ובוחרת להמשיך ללמוד ולהתפתח בכל כיוון שנראה לה מעניין. כששאלתי אותה איך היא מג'נגלת את הכל, היא ענתה בחיך גדול, שעם מעט מאוד שעות שינה.
החושך יורד, האווירה חגיגית
לאתר של הפסטיבל הקליקו כאן
למתחם המשפחות הקליקו כאן
את הסיורים תוכלו למצוא כאן
תודה למסעדת אלנבי על האירוח הנעים והטעים.
בברכת חגים שמחים ומוארים,
ליטל
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
עוד תמונות מחיפה וממקומות נוספים, אצלי באינסטוש, מוזמנות לכאן.
הספקתי להיות בקרקוב לפני הכריסמס, מה ראיתי בה? כל הפרטים בפוסט הזה, כאן.