ככה זה התחיל – ההסבר המקדים של יותם המדריך, נשמעו כאילו איזה סלבריטי יוצא למסע הופעות – יש תאורן, יש מנהל סיור, יש נהג, יש רכב מלווה כדי שלא יתקרבו אורחים לא רצויים, יש מצלמות ופלאשים ויש התרגשות רבה. אני אולי "סלב" בעיני הילדים שלי, למרות שזה גם כבר לא ממש בטוח, אבל, לא. זה לא סיבוב הופעות. יצאתי עם הילדים ללילה בספארי ברמת גן.
כמעט כל שנה אנחנו מבקרים בספארי, אחד היתרונות באבא ששירת שנים ארוכות בצבא, הוא ההטבות במקומות בילוי. כל שנה ביולי אנחנו מצטרפים לאלפי משפחות של אנשי צבא קבע ליום כיף בספארי. כשהילדים היו קטנים, היינו מתחילים את הסיבוב בספארי שנה אחת בכניסה הראשית ושנה אחריה "מהסוף". מהסיבה הפשוטה שהם לא הצליחו לצלוח את כל המסלול בפעם אחת.
רגע לפני שהתחלנו עוד היה לי חשש קטן שאולי הם כבר גדולים מדי, אבל אני שמחה שהתבדיתי. בת ה 10 ובן ה 12.5 נהנו מאוד ובשיחה באוטו (קצת לפני שהם נרדמו) היה לי ברור שהם זכרו והפנימו פרטים רבים וחדשים שלמדנו בסיור הלילי.
בשעה 20.00 עלינו על הרכבת, כן כן, זאת שכולם מכירים שנוסעת ברחבי הספארי. כבר בהקדמה לסיור היה ברור שזכינו במדריך שהוא לא רק בעל ידע נרחב ומרשים, לא רק חובב ואוהב חיות מושבע (מי עוד יגיד לגנו כמה הוא יפה, ליען שהנוצות שלה משגעות, מי יגיד לקרנפית שהיא הורסת ולהיפופוטם שהוא חתיך?) הוא גם מצחיק, גם מבין וקולט מי הקהל שמולו וגם מדריך בצורה מעניינת. אז בפעם הבאה שאתם מגיעים לספארי, תמסרו ד"ש חם ליותם.
כדי שננוע בביטחה ונוכל להנות ממה שיש לספארי להציע בחשכה, ליוו את הסיור גם מיק התאורן כך שהיו פנסים בקרון הראשון ובקרון האחרון, אבל רוב הזמן הם היו כבויים. האירו רק על דברים ספציפיים, כמובן שהשתדלו שלא להאיר ישירות על בעל החיים, אלא בקרבתו. גם אתם לא הייתם רוצים שיכנסו אליכם הביתה, בחושך כשאתם מתכוננים לשינה ויאירו לכם על הפנים, נכון? הכוונה לא להאיר בתאורה חזקה את הסביבה, אלא לתת לעיניים להתרגל לאט לאט לחשכה ולראות את הסביבה כמו שהטבע התכווון בשעות האלו של היממה.
עוד הצטרפו אלינו שי מנהל הסיור, מוטי נהג הקטר, ו-ולאד בטנדר. ולאד נסע מאחורינו כדי שאף בעל חיים לא יבוא לראות מקרוב מדי את ההולכים על 2 שהצמיחו לפתע גלגלים. מיד כשהתחלנו ליסוע התבקשנו "לפתוח את ה-נחיריים". לחוש הריח שלנו, לחוש השמיעה ולחוש המישוש יש תפקיד חשוב בחווית הסיור הלילי. האף, האוזניים ותחושות הגוף פועלים בצורה מודגשת יותר כשהראייה מוגבלת.
20 עובדות מעניינות וחדשות שהילדים ואני למדנו מסיור הספארי לילה –
1. היען פותחת וסוגרת את הפה במהירות במטרה להפחיד ולא כדי להצחיק. למרות שזה באמת נראה כמו קטע ממופע בידור.
2. כשנמצאים בזוג או בקבוצה, בעל החיים עומדים או יושבים גב לגב. ככה הם מגדילים את השטח שהם רואים ויכולים להבחין בסכנה.
3. היען הוא אולי עוף ללא מעוף, אבל הוא רץ במהירות של 60-70 קמ"ש.
4. האכלה סוציאלית נועדה להבטיח שכל החיות יוכלו לאכול והחזקים לא ישתחטו על כל האוכל, לכן מפזרים את המזון בכמה וכמה מקומות.
5. גודל איבר החישה מעיד על איזה חוש סומך בעל החיים – אוזניים גדולות = משתמש בעיקר בחוש השמיעה, אף גדול = בחוש הריח, עיניים גדולות = בחוש הראייה.
6. גדרות הגזם נועדו לשמש כמקום מסתור – להמלטה ואפילו להתבודדות למי שקצת נמאס מה"המוניות" של העדר.
7. בין הזברות והגנו יש שיתוף פעולה גם בטבע וגם בספארי – הם עומדים בקבוצות מעורבות, אם יש סכנה הם מתאגדים – הזברות בועטות לאחור, הגנו נוגחים לפנים. הם אוכלים חלקים שונים של אותו צמח. מי אמר שאין מה ללמוד מהחיות בטבע?
8. הצבע של סייח הזברה שונה ופחות בולט משל הבוגרים. מוסווה יותר כי הוא רץ לאט יותר.
9. ההיפופוטם לא יודע לשחות אבל מבלה את כל היום במים.
10. בקרב בעלי החיים יש מתבודדים מחוץ לעדר או הלהקה. לפעמים מבחירה לפעמים מנידוי. כשאתם עוברים ליד ההיפופוטם "קמבודיה", תעשו טובה תנופפו לו לשלום. אמנם יש לו בריכה פרטית, אבל הוא לרוב לבד.
11. נקבת היען דוגרת ביום והזכר בלילה. ומסתבר שיש דבר כזה "קן-קומונה",כמה נקבות יען מטילות בקן אחד. אחלה דרך לארגן בייביסיטר.
12. צביי ה"תומפסון" הרווקים משחקים ב"מבחן אומץ" ומתקרבים לאריות.
13. כשלביאות רבות, האריה ניצב ביניהן ומפריד. מעניין לשמוע את ההסבר על ה"הרמון" של האריה, אבל את זה תצטרכו לשמוע ישירות מהמדריך…
14. הלביאות והאריות ישנים את שנת הלילה שלהם בכלובים ולא במתחם הפתוח.
15. בשונה מחתולים אחרים, האריות חיים בלהקה ולא "סולו", הם אוהבים מגע וחום גם בקיץ ולכן נצמדים אחד לשני.
16. יש 2 שערים למתחם האריות גם כדי שלא יברחו וגם כדי…תהיו חייבים להגיע, אני לא יכולה לגלות לכם הכל. נכון?
17. בקבוצה שלזכרים יש קרניים הם האחראים על "ענייני הבטחון", כשגם לנקבות יש קרניים, כולם יכולים להיות לוחמים.
18. הג'ירפה ישנה בישיבה ולפעמים אפילו בשכיבה, מסתבר שמה שחשבנו, שהיא רק עומדת – לא עומד במבחן המציאות. הוא יושב, כמו שני הג'ירפים שפגשנו.
19. יש בטבע אהבה גאה, הג'ירפים שלי ואנטון מדגימים אהבה כזו.
20. גני החיות התחילו כאוספים והחלפות בין מלכים, בהמשך נפתחו האוספים כבידור להמונים וכיום הם גם שומרים על זנים נכחדים, גם מחנכים לגבי החשיבות שבשימור עולם החי והסביבה, גם מאפשרים מחקרים וגם מטפלים בבעלי חיים פצועים.
איך אני מסכמת ?
הספארי של היום הוא לא הספארי של הלילה! חוויה שונה לחלוטין מהביקורים הרגילים במהלך היום שגורמת למבקרים להפעיל את חוש הריח, השמיעה והמישוש. הצפייה בבעלי החיים בשעות מאוחרות וחשוכות וההסברים על ההתנהגות השונה לעומת היום, לוו גם בסיפורים משעשעים. ההסבר על בית החולים לחיות בר היה מעניין, מלמד ובעיקר מעורר מחשבה לגבי המקום שלנו, בני האדם בעולם ומקומם של בע"ח. כולנו כחלק ממערכת אחת שלימה.
הסיור מוגדר לגילאי 5 ומעלה – קחו בחשבון שהוא מתחיל בסביבות 20.00 ונמשך כשעה וחצי, לילדים שהולכים לישון מוקדם – לדעתי פחות מתאים.
אני ממליצה לתת לילדים לשבת ליד הדלתות ולא במרכז הספסל כדי שיוכלו לראות היטב כשהמדריך מאיר על בעלי החיים ולהקשיב להסבר.
ספארי לילה – אתר האינטרנט של הספארי
סיורי "ספארי לילה" מתקיימים בחודשי אפריל עד אוקטובר בלבד! כל סיור הוא מיוחד מאחר ולא ניתן לצפות מה בעלי החיים יעשו ומתי הם יופיעו.
במהלך חודש אוגוסט יתקיימו סיורי לילה מיוחדים ומעטים הכוללים גם סיור רגלי בתוך גן החיות. הזדמנות נדירה להציץ בחלק מפעילי הלילה שקשה לצפות בהם במהלך היום.
מלבד "ספארי לילה" מתקיימים סיורים נוספים –
ספארי חצות: בשעה מיוחדת ולא שגרתית. נושא הסיור – "סקס שקרים ובעלי חיים" אהבה חייתית, אהבה קלאסית, אהבת נשים וחברות אמיצה בקרב קרנפיות הספאריו עוד.. הסיור כולל כניסה לבתי הלילה של האריות וסיפורים פיקנטיים.
ספארי על הבוקר: מוקדם מאוד בבוקר, עוד בטרם נפתחים שערי הספארי, בסיור מתלווים המבקרים לטרקטור בשטח האפריקני. בהמשך הופכים המבקרים לחלק מצוות המטפלים, הם מאכילים ומחלקים העשרות מיוחדות לבעלי החיים עד לפתיחת הגן למבקרים. ניתן להישאר בספארי גם לאחר הסיור.
ספארי בין ערבים: מסע מרתק בספארי, בגבול הדק שבין היום והלילה. בסיור ייחודי זה נלווה את בעלי החיים והמטפלים המתכוננים לשעות הערב. ניכנס עם הרכבת לתוך גן החיות ונפגוש את משפחת הגורילות והשימפנזים לפני כניסתם לבתי הלילה, נצפה בהאכלת להקת הזאבים הישראלים, נשמע על הסיפור הייחודי של הזאבה תלתן, נערוך היכרות עם משפחת הפילים מאזור כניסת המטפלים ונאכיל את הג'ירפות בענפים טריים היישר מכף ידנו.
ימי הולדת וקייטנות בקיץ!
מחירי הסיורים כפי שמופיעים באתר האינטרנט של הספארי
מאחלת לכם חוויה שונה, מהנה וחייתית
שלכם,
ליטל ירון – אשה בפלוס